Startsida  Akvaristik  Akvarium

Akvarium

En komplett guide till akvariepaket och olika typer av akvarium.
Letar du efter det idealiska hemmet för dina akvariefiskar? Online  hos CyberZoo hittar du ett brett sortiment av både prisvärda och stilrena akvarielösningar, anpassade för både nybörjare och erfarna entusiaster. Välj mellan olika storlekar, och få ditt nya akvariepaket smidigt levererat hem – vi levererar till hela Sverige! 

Att välja akvarium

Ett akvarium är en behållare där man håller och sköter om fiskar och andra vattenlevande organismer. Akvarier finns i många olika former och storlekar, från ett litet akvarium, som kallas nanoakvarium till stora möbelakvarium. Ett akvarium består vanligtvis av glas och kan ha olika stilar, som till exempel aluminium akvarium eller helglas akvarium. Att ha ett akvarium hemma kan vara en både avkopplande och lärorik hobby.

Varför är valet av akvarium viktigt?

  • Rätt akvarium skapar en godmiljö för dina akvariefiskar.
  • Akvariets underhållskrav varierar beroende på typ och storlek.
  • Större akvarier bidrar till en stabil biologisk balans.
  • Materialval som optiwhite-glas förbättrar visuell klarhet och förhöjer din upplevelse.
  • Val av akvarium påverkar vilka tillbehör och utrustning du behöver för att optimera driften.
  • Akvariets design och placering kan behöva integreras i den bifintliga heminredningen.
  • Ett genomtänkt akvarium ger fisken gömställen och naturliga miljöer, vilket minskar stress.

Olika alternativ att välja mellan

När du överväger att skaffa ett akvarium är det viktigt att tänka på både ditt eget utrymme och de växter och djur du vill hålla. Låt oss utforska några av de vanligaste typerna av akvarier och deras specifika fördelar och användningsområden. 

Akvariepaket

Akvariepaket är perfekta för både nybörjare och erfarna akvarister. De innehåller allt du behöver för att starta ditt eget akvarium, inklusive tank, filter, belysning och ofta även dekorationer. Ett akvariepaket är ett enkelt sätt att komma igång och säkerställer att du har all nödvändig utrustning för att skapa en hälsosam miljö för dina fiskar.

Möbelakvarium

Ett möbelakvarium kombinerar funktion och design genom att integrera akvariet i en möbel, såsom ett skåp eller en byrå. Dessa akvarier är perfekta för dem som vill att akvariet ska bli en del av heminredningen. Möbelakvarium finns i många olika stilar och storlekar, så du kan lätt hitta ett som passar din smak och ditt hem.

Nanoakvarium

Nanoakvarium är små akvarier som är idealiska för mindre utrymmen. De är perfekta för små fiskar eller räkor och kräver mindre underhåll än större akvarier. Trots sin lilla storlek kan nanoakvarium vara otroligt vackra och innehålla komplexa ekosystem. Dessa akvarier är populära bland stadsbor och de som vill ha ett mindre men ändå fascinerande akvarium.

Optiwhite akvarium

Optiwhite akvarium är tillverkade av extra klart glas som ger en nästan osynlig finish. 

För de som vill ha en visuell upplevelse utöver det vanliga, erbjuder Optiwhite-akvarier en oslagbar klarhet. Tillverkade av extra klart glas med låg järnhalt, ger dessa akvarium en nästan osynlig finish som verkligen får fiskar och växter att framträda. De är perfekta för akvarister som vill bygga en visuellt slående undervattensvärld och är ofta valet för dem som vill visa upp sitt akvarium i bästa möjliga ljus. 

Oavsett vilken typ av akvarium du väljer, är det viktigt att tänka på dina egna behov och de krav som dina valda vattenlevande organismer kommer att ha. Genom att noga överväga dessa faktorer kan du skapa en vacker och hållbar akvariumsmiljö som ger glädje och lärdomar för många år framöver.

Välja det bästa akvariet för dina behov

Storlek och placering 

När du överväger vilket akvarium du ska köpa, är det viktigt att tänka på både storlek och placering. Fundera över det utrymme du har tillgängligt och vilken typ av fiskar du vill hålla. Mindre akvarier, som nanoakvarier, är idealiska för små utrymmen och kan placeras på skrivbord eller hyllor. Större möbelakvarier kräver mer golvyta men blir ofta en imponerande mittpunkt i rummet. 

För att säkerställa att ditt akvarium blir en positiv upplevelse, är det också bra att överväga underhållskrav. Ett stort akvarium kan vid första anblicken verka mer krävande, men det underlättar ofta att hålla vattenkvaliteten stabil. Ett mindre akvarium kräver tätare vattenbyten och noggrannare övervakning av vattenvärden. 

Material och design

En annan faktor att tänka på är vilket material akvariet är gjort av. Helglasakvarier och aluminiumakvarier har olika hållbarhet och vikt, samt kan påverka utseendet på ditt akvarium. Helglasakvarier erbjuder en elegant och transparent vy utan ramar, medan aluminiumakvarier kan ge extra skydd mot stötar. 

Om du föredrar en kristallklar vy, är ett Optiwhite akvarium ett fantastiskt val. Det extra klara glaset garanterar att dina fiskar och din inredning framträder på bästa sätt. Det är särskilt användbart om du planerar att skapa ett växtakvarium eller ett akvarium där detaljerna spelar en avgörande roll. 

Välj rätt tillbehör för akvariets storlek

Att välja rätt typ av belysning är också avgörande för både fiskar och växter. LED-belysning är ett populärt val tack vare sin energi-effektivitet och förmåga att efterlikna naturligt solljus. Många akvariepaket kommer med integrerad belysning, vilket kan förenkla installationsprocessen och säkerställa att alla komponenter fungerar bra tillsammans. 

Överväg vilka tillbehör du behöver för att hålla ditt akvarium i toppskick. Ett bra filter är grundläggande för att hålla vattnet rent och klart. Det finns olika typer av filter, från invändiga till externa, och valet beror både på ditt akvariums storlek och specifika behov. Kontrollera också om du behöver en doppvärmare för att hålla en stabil vattentemperatur, speciellt om du håller tropiska fiskar.

Behöver du hjälp att välja rätt akvarium? Vi är med dig hela vägen. Fråga oss på CyberZoo så hjälper vi dig med allt du kan tänkas fundera på. Vi har kanske den bästa kundtjänsten i hela branchen och vi svarar snabbt. Info@cyberzoo.se


FAQ

Skickar ni akvarium?

Vi är en av få online zoobutiker som dagligen skickar akvarium upp till 720 liter (eller mer) över hela Sverige. Stora akvarium skickar vi endast på pall. Vi är riktigt bra på att paketera och frakta akvarium eftersom vi har mer än sjutton års erfarenhet i ryggen. Skulle något mot förmodan skadas, så löser vi det så klart med vår fraktförsäkring.

Läs mer om frakt och kostnader här: Frakt för akvarium

 

Vilket är det mest populära akvariet runt 60 liter?

Leddy 60 är ett prisvärt akvariepaket på 54 liter som dessutom skickas fraktfritt!

 

Vilken typ av akvarium har klarast glas?

Akvarium som är tillverkade av glastypen Optiwhite har lågt innehåll av järn, vilket gör att kanterna är nästan helt vita eller har en ganska svag turkos ton. Glaset har en bättre ljustransmission, det vill säga släpper igenom mer ljus. Särskilt märkbar blir skillnaden när glaset blir tjockare än ca 6 mm.

 

Varför ska jag köpa ett stort akvarium?

I vårt sortiment hittar du akvarier i storlekar mellan några tiotals liter upp till 720 liter. När man väljer akvarium måste man såklart i första hand välja en storlek som passar rummet eller utrymmet där det ska placeras. Det är dock i princip alltid bäst att välja ett så stort akvarium som möjligt eftersom stora akvarium kräver ett mindre underhåll. I små akvarium kan det vara svårare att uppnå den balans som krävs för att akvariefiskarna ska leva ett långt och friskt liv. Eftersom vattenmängden är mindre kan små förändring få stora konsekvenser. Ett tillskott av nya fiskar kan räcka för att koncentrationen av olika skadliga ämnen som nitrit, nitrat och ammonium kan öka. I ett stort akvarium krävs det mer för att rubba balansen av nyttiga mikroorganismer och bakterier som uppstår naturligt i alla akvarium.

En faktor som man måste ta hänsyn till när man är på jakt efter ett stort akvarium är att golvet som det står på klarar belastningen. Med tiden kan golvbeläggning eller ett för klent golvbjälklag ge vika och små förändringar eller ojämnheter i underlaget kan få ett stort helglasakvarium att spricka. Kontrollera alltid med ett vattenpass att akvariet står rakt innan du fyller på med inredning och vatten.

För en nybörjare skulle vi rekommendera att man börjar med ett akvarium som rymmer åtminstone 100 liter, och gärna ännu större om man har plats. Ett akvarium som rymmer 160 liter ger gott om utrymme för inredning, ett stort urval av olika fiskarter och massor av prisvärda akvarietillbehör att välja bland. Små akvarium gör sig bäst som odlingsakvarium eller karantänakvarium, och deras enda egentliga fördel är de är enklare att rengöra. Med ett litet akvarium är man betydligt mer begränsad i vilka fiskarter som kan trivas.

 

Vad är ett nanoakvarium?

Nanoakvarium är den minsta typen av akvarium och de har en volym som är mindre än ca 50 liter. I dem kan man ha räkor eller fiskar, men man bör välja sådana arter som inte blir stora och har små krav på akvariets storlek som vissa dvärgciklider, en kampfisk eller små killifiskar. På senare år har nanoakvarium ökat i popularitet och numera finns en uppsjö av olika varianter av nanoakvarium i både glas och akrylplast som exempelvis har inbyggd LED-belysning, doppvärmare och innerfilter. 

 

Vilken typ av akvarium är lämpligast för saltvatten?

Om du letar efter ett saltvattensakvarium skulle vi rekommendera ett helglasakvarium. Saltet i vattnet kan göra så att ett ramakvarium med metallkant börjar rosta.

 

Relaterade varugrupper

Guider & tips

Populära akvariemärken

Räkna ut vikten på ditt akvarium

Akvariedimensioner
Materialtjocklek
Visa vanliga glastjocklekar
Akvariemått (cm) Volym (liter) Glas (mm)
30 x 20 x 20124 mm
40 x 25 x 25254 mm
45 x 30 x 30404 mm
50 x 25 x 25304 mm
60 x 30 x 30544 mm
70 x 35 x 35866 mm
80 x 35 x 401126 mm
90 x 40 x 401448 mm
100 x 40 x 401608 mm
120 x 40 x 401928 mm
120 x 50 x 5030010 mm
150 x 50 x 6045010 mm
150 x 60 x 6054010 mm
200 x 60 x 6072012 mm
200 x 80 x 6096012 mm
Inkludera substratets vikt
Visa information om substratberäkning
Beskrivning

Densitet av substratet

Substratberäkningen i denna applikation görs baserat på ett genomsnittligt värde för densiteten av de olika typerna av substrat, såsom grus och sand. Dessa värden används för att ge en ungefärlig vikt för substratet i akvariet.


I koden används följande densiteter:

Sand: 1,6 kg per liter

Grus: 1,4 kg per liter

Dessa värden är genomsnittliga och kan variera något beroende på substratets exakta sammansättning.


Volymen av substratet

Beräknas genom att multiplicera akvariets längd och bredd med det valda djupet på substratet. Volymen konverteras sedan till liter.


Substratets vikt

Beräknas genom att multiplicera volymen i liter med den specifika densiteten för den valda substrattypen, vilket ger en uppskattad vikt i kilogram.

Denna beräkning ger en bra uppskattning, men bör betraktas som ett snittvärde snarare än en exakt mätning.

Inkludera vattenvikt
Resultat

Volym: - liter

Vattenvikt: - kg

Glasvikt: - kg

Bottensubstratets vikt: - kg

Totalvikt: - kg

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan